Voorbereiding op 2021 gestart op Gran Canaria

Het seizoen is inmiddels al ruim een maand voorbij en dat wil zeggen dat mijn blik, en die van veel anderen waarschijnlijk ook, alweer vooruit is. Nadat ik na de Challenge by la Vuelta een paar weken rust heb genomen, ben ik 28 november naar Gran Canaria vertrokken. Tot en met Tweede Kerstdag verblijf ik op dit eiland in de Atlantische Oceaan en leg ik in een trainingskamp de basis voor het nieuwe jaar. Dat het hier code geel is, was een extra reden om juist hier naartoe te gaan.

Gran Canaria is voor mij niet onbekend. Normaal ga ik zelf vaak naar Calpe, maar nu wilde ik graag eens ergens anders naartoe en ik ken het hier, omdat we met de nationale selectie in januari normaal naar Gran Canaria gaan. Nu dat door de coronacrisis niet gaat gebeuren, was de keus snel gemaakt. Het is hier heel mooi fietsen, waarbij je veel kanten op kunt. Heel veel vlakke stukken zijn er niet, dus daar moet je wel rekening mee houden, maar met het rijden in de bergen gaat de tijd snel en je ziet veel dingen. En dat vlakke heb ik in Nederland ook wel, al is het daar nu ook een stuk kouder.

Dat ik hier nu een maand zit is ook niet onbewust. Het is wel een stukje vliegen en daarmee zijn de vluchtkosten vrij hoog. De kosten van het verblijf vallen echter mee, waardoor dit nu een mooie optie was. Daarbij is dit echt een fietseiland en dat merk je aan alles. Over het algemeen zijn de wegen goed en de auto’s respecteren je als fietsers. Je kunt hier veilig fietsen. Ook is er bijvoorbeeld een goede bikshop. Als je ergens in een ander land zit, is het toch fijn om te weten dat mocht er wat met je fiets zijn, je daarvoor ergens terecht kunt.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Tot nu toe heb ik hier vooral duurtrainingen gedaan en dat zal ook wel grotendeels zo blijven in de resterende tijd. Maar deze dinsdag doe ik bijvoorbeeld ook een twintig minuten test. Die die ik op een klim, waarbij ik na afloop met mijn trainer kijk wat de wattages zijn. Daar is overigens ook wat in veranderd. Ik werk nu namelijk met een nieuwe trainer van de ploeg en ben heel blij met hoe die samenwerking loopt. En over veranderingen gesproken; ik test hier ook vast de nieuwe fiets voor het komende seizoen en die bevalt me goed.

Naast de fietstrainingen ben ik hier ook veel core stability trainingen aan het doen. Dat is iets wat ik altijd kan doen en ook heel belangrijk is voor mijn rug, maar zeker ook voor de schouder, aangezien ik nog altijd aan het herstellen ben van mijn schouderbreuk. Ik moet wel zorgen dat ik die oefeningen blijf doen, want één schouderpartij heeft wel een behoorlijke achterstand. Qua fietsen is het mijn geluk geweest dat mijn basis zo goed was. Ik heb door de blessure alleen geen hardheid op kunnen doen. Daardoor had ik wel gehoopt op schaatswedstrijden, maar nu moet ik die hardheid maar op de fiets op doen. Dat kan ik het nieuwe jaar ook snel weer met het team. Vanaf 11 januari hebben we, met de mannen en vrouwen van Mitchelton-Scott die in de winter in Europa verblijven, namelijk een trainingskamp in Oliva.

Janneke