Vooruitblik WK: “Wij zijn sterk in de breedte”

Bergen, het is de regenachtigste stad van Europa. Maar het is ook het decor van de wereldkampioenschappen wielrennen. Daarbij is Janneke één van de deelnemers. Zaterdag wordt de wegwedstrijd voor vrouwen verreden en maakt ze haar WK debuut. “Ik kijk er ontzettend naar uit”, vertelt Janneke. “Voor mij is deelnemen aan de WK een droom die uitkomt. Tot nu toe is dit seizoen erg mooi geweest, waarbij ik een mooie stap heb gezet. Ik hoop dat ik het een passend einde kan geven met een wereldtitel voor iemand uit het Nederlandse team.”

Een zeer sterke Nederlandse selectie staat aan de start in Noorwegen. En dat met rensters die allen in een flow zitten. Zo won Annemiek van Vleuten dinsdag al de wereldtitel op de tijdrit, voor Anna van der Breggen. Die haalde op haar beurt ook al zilver in de ploegentijdrit met Boels-Dolmans, het team waartoe ook Amy Pieters en Chantal Blaak behoren. De ploegentijdrit werd juist gewonnen door Team Sunweb, met in dat team Ellen van Dijk en Lucinda Brand. De enige twee rensters die tot donderdag nog niet in Bergen waren en dus ook nog geen medaille hebben, zijn Marianne Vos en Janneke.

“Wij hebben een ontzettend sterk team en ja, ik denk dat iedereen het in zich heeft om hier wereldkampioen te worden”, is Janneke zich van de kwaliteiten van de Nederlandse selectie bewust. “Maar dat wil niet zeggen dat we het zomaar even gaan doen. De concurrentie is erg sterk. Het strijdplan weet ik nog niet, dat wordt nog besproken, maar wij zullen er absoluut gebruik van moeten maken dat we in de breedte zo sterk zijn. Of ik dan zelf kan winnen? Haha, alles kan. Maar ik ben hier toch vooral om van waarde te zijn voor het team en hoop ook dat ik dat kan doen.”

‘Goed blijven opletten’
Zeker is dat het parcours een kolfje naar de hand is van sterke rensters, die goed zijn op een heuvelachtige terrein. “Van wat ik tot nu toe gezien heb, is het nergens echt vlak. Het rondje gaat constant op en af, met een pittige klim in het midden van de omloop. Ook de afdaling daarna is niet heel gemakkelijk. Je moet dus goed blijven opletten. Als de koers hier hard gemaakt wordt, kan dit volgens mij een heel erg slopende wedstrijd worden.”

Het parcours in Bergen bestaat uit een ronde van 19,1 kilometer. Acht keer moet het peloton die omloop afleggen, waarmee het totaal op 152,8 kilometer komt. Dat is de langste afstand ooit gereden op een wereldkampioenschap voor vrouwen. Niet dat de vrouwen dat niet gewend zijn. Door het aanpassen van de regels reden de rensters dit jaar al vaker koersen tot maximaal 160 kilometer. Om 13.30 uur klinkt in Bergen het startschot. Tussen 17.00 en 17.30 uur wordt de finish verwacht. De wegwedstrijd wordt live uitgezonden door de NOS, Sporza en Eurosport.

‘Kijk er ontzettend naar uit’
Zijn ze bij de finish, dan zit het wielerseizoen er ook op voor Janneke. “Daar kijk ik ook wel naar uit. Het is een lang seizoen geweest, met een aantal hele mooie hoogtepunten, maar ook een aantal dingen die tegen zaten. Mentaal ben ik er nu dan ook wel aan toe dat de wedstrijden achter de rug zijn. Dat wil echter niet zeggen dat ik me niet kan opladen voor dit WK. In tegendeel zelfs. Ik kijk er ontzettend naar uit om nog een laatste keer te knallen! Ik heb er hard voor gewerkt om me in de selectie te knokken. Dat was écht een doel en ik ben trots dat me dat gelukt is. Nu wil ik ook laten zien wat ik waard ben.”

Foto: Met het regenjasje over de oranje kleding reed Janneke vrijdag haar verkenningsronde in Bergen.