Vuelta goede afsluiter van een kort seizoen

Aan een kort seizoen is zondag een einde gekomen voor Janneke. Ze reed vanaf vrijdag de driedaagse Women’s World Tour wedstrijd Challenge by la Vuelta. Daarin sloot ze af met een 23e plek in het klassement, nadat ze zich goed liet zien. “Het ging ook echt goed”, laat ze vanuit finishplaats Madrid weten. “Ik ben blij dat ik deze koers nog heb kunnen rijden. Het enige minpuntje was misschien dat ze op voorhand hadden aangegeven dat we ook een lastige rit zouden hebben. Dat was niet zo.”

De openingsetappe was vrijdag als een heuveletappe aangemerkt, maar eindigde in een sprint. Zaterdag reden de rensters een tijdrit van negen kilometer. Daar werd Janneke 22e, waarmee ze zichzelf verbaasde. “Het was de eerste keer dat ik op de tijdritfiets reed en ik vond het lastig om de tijdrit in te delen, maar ik verbaasde me echt over mijn niveau. Ik heb er heel veel positieve dingen uitgehaald. Dat heb ik sowieso uit deze drie dagen gehaald. Het tempo lag alle dagen bijvoorbeeld hoog en ook dat heb ik helemaal niet kunnen trainen, zoals het ook lang geleden was dat ik nog echt sprints heb kunnen rijden.”

Zondag werd de driedaagse afgesloten met een criterium in de straten van Madrid, waar later op de dag de Vuelta a Espana voor mannen finishte. “Ook vandaag reed ik goed en hebben we de tactiek denk ik goed uitgevoerd. We wilden het zwaar maken en daar lag mijn taak met name in het begin, waarbij ik samen met Jessica Roberts heb aangevallen. Zo hoopten we voor de etappewinst te kunnen gaan. Helaas lukte het niet om weg te rijden. Op twee kilometer voor de streep heb ik het nog een laatste keer geprobeerd, maar dat was eigenlijk tegen beter weten in.”

Rust
En zo zit het wielerseizoen er dus op. Laat in het jaar, maar ook na maar een beperkt aantal koersdagen. Janneke: “Ik ga met een goed gevoel de winter in. Ik heb niet heel veel wedstrijden gereden door alle pech, maar het is mentaal wel een zwaar jaar geweest. Dat steeds terugkomen vraagt namelijk ook veel energie. De zin om te fietsen is er nu nog wel, maar het is denk ik wel goed om even twee weken de fiets niet aan te raken. Voordat je het weet moeten we namelijk ook alweer beginnen. Normaal zou ik nu schaatsen, maar deze week werd duidelijk dat het seizoen pas eind januari start. Ik weet dus niet of ik dat deze winter wel kan doen. Ik blijf nu eerst thuis en ga dan eind november voor een maandje naar Gran Canaria, om daar te trainen.” Maar nu eerst tijd voor pizza!