Weer meer een rol kunnen spelen in de koers

Na het rijden van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, heeft Janneke er inmiddels alweer twee wedstrijden opzitten. Opnieuw beiden in België. Afgelopen woensdag reed ze de Brabantse Pijl, waar ploeggenote Grace Brown een indrukwekkende solo zege boekte, en zondag Gent-Wevelgem. Daarmee heeft ze in minder dan twee weken na haar rentree nu alweer vier koersen in de benen zitten. “Dat kon ik in Gent-Wevelgem wel goed merken.”

Gent-Wevelgem was zondag ook min of meer een extra wedstrijd. “Dat ik last minute werd opgesteld was niet helemaal ideaal”, kijkt Janneke terug. “Het was ook een hectische koers, met veel valpartijen in het begin, en ik merk dat ik daar nog even wat moeite mee heb. Maar ik heb nog wel wat voor Sarah Roy kunnen betekenen. Zo heb ik haar teruggebracht nadat ze achter een val zat. De ploeg reed ook goed. Het was jammer dat Sarah niet de beloning kreeg met een podiumplek. Zelf had ik dus geen superdag, maar ik heb wel wat werk kunnen doen en misschien waren vier koersen zo kort na mijn terugkeer er toch net wat teveel.”

Op woensdag keek Janneke met een positiever gevoel terug; “Die ging echt goed! Ik vond het verrassend om te zien welk niveau ik daar al had, want ik heb er natuurlijk lang uit gelegen en ben van ver moeten komen. In de eerste paar koersen liep het nog niet zo lekker en nu bleek ik toch al wel weer een stap te hebben gemaakt. Dat was een fijn gevoel. Conditioneel wist ik ook dat ik in orde was, maar je hebt toch koershardheid nodig en moet er wat inkomen bij het koersen. Blijkbaar zorgden die eerste twee wedstrijden wel voor een beter gevoel.”

Gaaf
Er rolde voor het team ook een overwinning uit. Na een pittige koers reed Brown solo over de eindstreep in Overijse. “We hadden ook het plan om Grace uit te gaan spelen”, vertelt Janneke. “Zij had al een heel goede wedstrijd in Luik-Bastenaken-Luik gereden, waar ze tweede werd en nog dichtbij de overwinning kwam. De Brabantse Pijl was ook een wedstrijd met kansen voor haar, met een best zwaar parcours met twintig beklimmingen. Het peloton dunde daarbij vrij snel uit en werd daardoor kleiner. Dat ze won was super gaaf!”

Werk gedaan
Aan de zege droeg Janneke ook haar steentje bij. “Het was een fijn gevoel dat ik dat kon. Ik heb in de koers vooral gecontroleerd gereden, om te kijken of er ontsnappingen kwamen, waarbij we vooral hebben gelet op de sterke teams van Sunweb en Trek-Segafredo. Als zijn wegreden, moest er iemand van ons mee zijn. Daarnaast was het een taak om Grace zoveel mogelijk uit de wind te houden. In de laatste ronde heb ik ook nog mijn werk kunnen doen door haar af te zetten bij de klim. Nadat ik dat gedaan had reed ze weg en won ze. Een mooie zege die voor ons allen gaaf was. We rijden toch vaak voor één kopvrouw. Als dan iemand anders de kans krijgt en die maakt het af, is dat ook heel tof.”

Foto: Sportfoto.nl