Winst in slotrit Boels Ladies Tour

Met een knappe solo in de finale, na heel lang aan de leiding te hebben gereden in een kopgroep, heeft Janneke zondag de slotrit in de Boels Ladies Tour gewonnen. Ze sloot vijf kilometer voor de finish samen met Lucinda Brand aan bij Kasia Niewiadoma, die eerder was weggereden uit een kopgroep van acht rensters. Vervolgens ging Janneke er direct vandoor, waarop de andere twee geen antwoord meer hadden. Zo kwam ze met een voorsprong van een halve minuut solo aan op het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard.

Nadat ze er dit jaar al vaak dichtbij was, is het de eerste overwinning van Janneke in een UCI-wedstrijd en dat zelfs direct in een World Tour koers. “Dat besef ik nog niet helemaal goed”, laat ze weten, nadat alle huldigingen achter de rug zijn en Janneke eigenlijk pas net een beetje op adem kan komen. “Het lijkt wel of ik nu een beetje in een roes zit. Maar ik ben hier echt ontzettend blij mee! En ook heel dankbaar voor met name Chloe, die heel veel werk heeft gedaan voor me toen we samen in de grotere kopgroep zaten.”

Chloe is Chloe Hosking, de sprintster van Alé-Cipollini. Zij ging al na drie kilometer mee in een kopgroep van elf rensters, die tot diep in de finale stand hield. Janneke: “Ik baalde eigenlijk wel dat die groep weg was. De meeste goede ploegen zaten erbij en ik dacht dat die groep vooruit ging blijven. Zo wilde ik niet naar de finish rijden. Maar op een gegeven moment demarreerde Kasia volle bak uit onze groep en gelukkig kon ik met haar mee in het wiel. Zo reden we samen naar de kopgroep.”

‘Chloe werkte ontzettend hard’
Daar trof Niewiadoma haar ploeggenote Jeanne Korevaar, waar Janneke dus Hosking bij zich had. “Zij hebben echt ontzettend hard gewerkt om te zorgen dat het peloton niet te snel dichterbij kwam. Toen we te horen kregen dat het peloton sneller dichterbij kwam ging Kasia heel hard aan. Onze groep brak, we kwamen met een paar terug, maar toen ze in de op één na laatste klim uiteindelijk weer ging was Kasia weg.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Niewiadoma bouwde een flinke voorsprong op. “Ik bleef met Lucinda Brand en Christine Majerus over. Van de ploegleiding kreeg ik te horen dat ik me maar even moest sparen en niet mee moest werken, want ik had al veel gedaan. Daarna dacht ik op de laatste klim; ik moet nu volle bak gaan achtervolgen. Dat heb ik gedaan, waardoor Christine moest lossen. Samen met Lucinda heb ik toen het gat dicht kunnen rijden op Kasia.”

‘Rechtsom ben ik niet gewend’
Vijf kilometer voor de finish sloot Janneke samen met Brand aan bij de Poolse koploopster. “Dat was voor mijn gevoel het moment om te gaan en dat heb ik dus direct gedaan. Ik ben vol blijven rijden tot de finish. Ook omdat ik geen informatie kreeg en omdat het rondje op dat Tom Dumoulin Park best lastig was. Die ging rechtsom en ik ben als schaatsster natuurlijk de andere kant op gewend, haha. Ik bleef maar om me heen kijken of ze er toch niet aankwamen. Maar uiteindelijk had ik hem. Super!”

Foto’s: Sportfoto.nl