Winst in Utrecht uren na flinke strijd in Heerenveen

Twee wedstrijden rijden, in twee verschillende steden en de tweede dan ook nog winnen. Het is Janneke zaterdag gelukt! In Thialf ging ze om 16.45 uur van start in de World Cup mass start, waar ze flink werk deed voor Irene Schouten. Ruim twee en een half uur later klonk opnieuw een startschot. Ditmaal in de vierde wedstrijd van de KPN Marathon Cup, die in Utrecht werd verreden. En daar ging Janneke met de winst aan de haal. Ze was in de sprint de snelste uit een kopgroep van veertien vrouwen.

“Het was vooral goed kijken naar de coaches”, legt Janneke de finale uit. Daarin zat ze aanvankelijk in een kopgroep van zeven, die uiteindelijk nog weer vergroot werd tot veertien vrouwen. “MKBasics zat met drie meiden mee en op een gegeven moment zat ik in een groepje met Merel Bosman van hen. Die gaat hem niet zomaar even winnen en dus zag ik dat ze haar vanaf de kant aangaven om het rustiger aan te doen. Zo kwam het dus ook weer samen. En het was goed letten op die drie meiden, want die konden hun voordeel uitbuiten.”

En dat opletten deed Janneke. “Ik moest zuinig proberen te rijden, maar toch zorgen dat ik overal bijzat. Gelukkig voelde ik me goed en ik had het idee dat ik ook nog wel snelheid in de benen had. Toen ze aansloten begon het spelletje opnieuw en zat ik in de slotronden achter Anne Tauber. Ik kon mooi met haar mee en besloot in de laatste ronde vroeg aan te gaan. Gelukkig haalde ik het. Ik ben heel blij met deze overwinning! Dat ik het kan weet ik en het zat er ook in, maar je moet op een gegeven moment ook die switch maken naar het schaatsen en wat geluk hebben. Dan komt een wedstrijd als deze ook mooi uit. Hij was wat zwaarder en dat is beter voor mij.”

Mass start al in de benen
Janneke had dus al een wedstrijd gereden in de middag. De eerste World Cup mass start leverde het Nederlandse team, waar Janneke samen met Irene Schouten reed, helaas niet het gehoopte resultaat op. Het plan was om voor Schouten te rijden en dat ging ook lang goed, maar in de slotronde kwam de sprintster klem te zitten. Daardoor moest ze van te ver komen om in de eindsprint nog een podiumplaats binnen te halen. Ze eindigde als vierde, waar Janneke zelf nog een punt pakte in een tussensprint en tiende werd.

“Ik heb mijn werk gedaan”, keek Janneke na afloop van de mass start terug. “Wegrijden is erg lastig in een wedstrijd als deze, maar proberen kan altijd. Mijn taak was in ieder geval om de koers hard te maken en dat heb ik gedaan. Helaas kwam Irene in het gedrang te zitten, waardoor ze niet mee kon doen om de winst. Ze zei zelf dat ze te laat aan ging en een tik kreeg van een Japanse schaatsster.”

Om überhaupt mee te kunnen doen zaterdag, moesten de vrouwen vrijdagavond al een halve finale rijden. Daarin startte Janneke in de eerste heat en die wist ze door een solo aanval te winnen. “Daarin koos ik voor de aanval”, vertelt ze. “En dat bleek slim te zijn. Ik ben blij met hoe het daar gisteren ging.”