Zin in NK op mooi parcours in Montferland

Met de start en finish in ‘s-Heerenberg, is de gemeente Montferland zaterdag het decor van de wegwedstrijd voor vrouwen tijdens de Nederlandse kampioenschappen. Natuurlijk staat ook Janneke aan de start. Zonder ploeggenotes, want van hen komt er niet één uit Nederland. Het zal voor haar dus een ander NK worden dan vorig jaar, toen ze bij Parkhotel juist meer teamgenotes had dan alle andere rensters uit UCI-teams. Maar dat wil zeker niet zeggen dat Janneke er niet voor gaat. “Mijn vorm is goed. Vorig jaar werd ik tweede. Dan is er nog maar één plek die telt.”

Afgelopen weekend koerste Janneke nog in Italië, waar ze de Giro del Trentino reed. Daarin wist haar Italiaanse ploeggenote Soraya Paladin vijfde te worden en finishte Janneke zelf als twaalfde. “Daar ging het lekker, hoewel ik de laatste twintig kilometer wel last kreeg van de warmte. Het was daar boven de 35 graden en zonder wind, waarbij ik zat te trillen op de fiets. We veranderden het plan om voor Soraya te koersen en zij haalde er nog een mooie uitslag uit. Normaal kan ik goed tegen de warmte, maar ditmaal even niet.”

Het weer wordt komende zaterdag zoals het er nu naar uitziet weer anders. Er wordt een temperatuur van zo’n twintig graden verwacht en zowel wind als regen kunnen daarbij best invloed hebben op de koers. “Een paar weken geleden heb ik het parcours verkend. Het heeft wel wat weg van het NK dat een aantal keren in Ootmarsum verreden werd. Het is net als daar veel op en af, maar wel wat minder draaien en keren. De wind kan op sommige plekken ook nog een rol van betekenis spelen.”

Profiteren en slim zijn
Janneke is zich er van bewust dat ze op zal moeten boksen tegen een aantal teams. “Dit jaar sta ik alleen aan de start, omdat in mijn Italiaanse ploeg geen andere Nederlandse rijd. Dit kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel. Ik moet profiteren van grotere ploegen en proberen om slim met mijn krachten om te gaan. Het is denk ik wel een slopend parcours, omdat het veel  op en af gaat. Er zal niet een groot peloton overblijven of misschien wel een kopgroep ontstaan.”

Bewijzen voor EK
Belangrijk is dan, zeker als individu in de koers, dat je over goede benen beschikt. “Ik ga mijn uiterste best doen om te winnen, maar omdat ik nu alleen aan de start sta ben ik ook al onwijs blij met een podiumplek. Het niveau in Nederland is hoog, dus dat zal al erg lastig worden. Mijn grootste doel is om mij te bewijzen voor het EK. Ik wil laten zien dat ik daar thuis hoor.”

De wedstrijd voor vrouwen start zaterdag om 13.00 uur, waarna de finish rond 16.30 uur verwacht wordt. In die tijd moeten de rensters 132 kilometer afleggen, wat neerkomt op acht ronden van 16,5 kilometer. De NOS zal de finale van de wedstrijd vanaf 15.00 uur live uitzenden.

Foto: Sportfoto.nl