Zwaar bevochten tweede plaats in San Sebastian

Achter Lucy Kennedy is Janneke zaterdag tweede geworden in de Donostia San Sebastian Klasikoa. Die wedstrijd is een bekende en beruchte klassieker bij de mannen, maar werd voor het eerst georganiseerd door de vrouwen. Onder grote publieke belangstelling en live op televisie, maakten de vrouwen er een ontzettend spannende wedstrijd van. Daarin reed Janneke zo’n 25 kilometer solo, maar werd ze op de slotklim toch voorbij gereden door Kennedy.

“Ik ben erg blij met deze tweede plek”, kijkt Janneke na afloop terug. “Dinsdag werd ik al vierde in de Emakumeen Nafarroako Klasikoa. Toen had ik een wat dubbel gevoel, omdat we daar voor Ane reden en ik het gevoel had dat er nog wat meer in had gezeten. Maar dat hoort er ook bij en ik had het gevoel dat de vorm wel echt beter werd. Ook in La Course reed ik al sterk, maar daar was de finale niet wat voor mij. Ik merk dat ik steeds beter word en soms moet je dan ook wat geluk hebben.”

Ook zaterdag was Ane Santesteban eigenlijk de kopvrouw bij WNT-Rotor, waar Annemiek van Vleuten en Amanda Spratt bijvoorbeeld de kopvrouwen waren bij het team van Kennedy. De koers liep echter anders. “Ane komt uit de regio en het plan was om voor haar te gaan. Als er een kopgroep zou gaan was het aan mij en Katrin om mee te springen. Toen ging er een kopgroep lopen. Katrin zat daarin. Er sprong vervolgens nog iemand en ik sprong mee, waarbij Kennedy meeging. Met twee rensters van Mitchelton-Scott, twee van ons en ook twee van CCC was het een goede groep, ook al was de samenwerking niet heel denderend. Op een gegeven moment liep het beter en heb ik ook mijn werk gedaan. De situatie was perfect voor ons.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

De wedstrijd was live te volgen op televisie

Vol gas
De zeer lastige finaleklim waarvan de top op acht kilometer van de finish lag, deden de rensters al eens met nog een kilometer of veertig te gaan. “Daarop ging Kennedy best wel pittig aan. Ik kon net niet mee, samen met Paulina Rooijakkers. Zij zat in mijn wiel en nam niet over. Toen ben ik weggereden. Vervolgens zag ik Kennedy plots stil staan met materiaalpech en besloot ik vol gas door te gaan. Met haar naar de laatste klim was ook niet goed.”

Janneke pakte anderhalve minuut voorsprong, maar Kennedy kreeg gezelschap. “Ik wist niet wat er achter me zou gebeuren. Daar kwam Georgia Williams terug en zij heeft veel werk kunnen doen. Dat was voor Kennedy het geluk, want ik gaf zo’n dertig kilometer alles in mijn eentje. Williams bracht het gat terug tot zo’n veertig seconden en uiteindelijk reed Kennedy naar me toe. Op het einde van de klim was het heel steil en met nog een paar honderd meter te gaan reed ze me voorbij. Het is jammer dat ik toen niet meer meekon. Ik hoopte dat ik het nog net ging halen. Helaas niet. Ik heb alles gegeven en meer dan dit kon ik niet doen. Zij heeft ook pech gehad en het niet gestolen.” Janneke won nog wel het sprintklassement.

Plekje gevonden
Hoe dan ook, met een tweede plaats in de Donostia San Sebastian Klasikoa en eerder al een vierde plaats, sloot Janneke een goede week met drie Baskische koersen op een positieve manier af. “Ik heb dit jaar natuurlijk een zware periode gehad. Ik ben heel blij dat ik nu mijn plekje heb gevonden bij deze ploeg. Dat het nu zo goed gaat is erg mooi. Ik ga met een goed gevoel terug naar Nederland, waar ik zondag aan de Gouden Pijl meedoe, een thuiswedstrijd voor mij.”